back_to_top

Tο πείραμα για την θερμική άνεση στο εργαστήριο John B. Pierce

Tο πείραμα για την θερμική άνεση στο εργαστήριο John B. Pierce

ΣΚΙ John B. PierceΈνα πείραμα στο εργαστήριο του John B. Pierce επιβεβαίωσε στην πράξη την θεωρία της θερμικής άνεσης:

Ομάδες ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να περιγράψουν το πως αισθάνονται στις δύο παρακάτω περιπτώσεις:

1. Σε ένα δωμάτιο με θερμό αέρα, με θερμοκρασία 50 °C και ψυχρά τοιχώματα 2. Σε ένα δωμάτιο με δροσερό αέρα, με θερμοκρασία 10 °C και ζεστά τοιχώματα

Στην πρώτη περίπτωση οι άνθρωποι δήλωσαν ότι κρυώνουν, ενώ στην δεύτερη ότι ζεσταίνονται.

Στην πραγματικότητα, η αίσθηση του κρύου ή της ζέστης δεν εξαρτώνται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντα αέρα. Αυτό συμβαίνει στο παράδειγμα των χειμερινών σπορ: Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν κρυώνουν; Οι ακτίνες του Ήλιου αντανακλώνται από το περιβάλλον  ( χιόνι , πέτρες, χώμα, κλπ. ), όταν τα υπέρυθρα κύματα αγγίζουν μια επιφάνεια. Η θερμική ενέργεια που φέρουν  απελευθερώνεται ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του αέρα που περιβάλλει την επιφάνεια αυτή. Για τον λόγο αυτό, μπορούμε να κάνουμε χειμερινά σπορ στις διακοπές μας, δίχως να κρυώνουμε παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντα αέρα. Με άλλα λόγια, διαπιστώνουμε πως η αίσθηση της ζέστης δεν είναι συνδεδεμένη με την θερμοκρασία του αέρα, αλλά σχετίζεται με την απορρόφηση της υπέρυθρης θέρμανσης από το περιβάλλον μας.
Elith economy

Εν κατακλείδι, αν τα σκεφτούμε όλα αυτά μέσα από το πρίσμα των συστημάτων θέρμανσης θα διαπιστώσουμε πως είναι άσκοπο να θερμαίνουμε τον αέρα, ο πιο  οικονομικός και φυσικός τρόπος θέρμανσης είναι αυτός όπου θερμαίνονται οι επιφάνειες και τα δομικά στοιχεία του χώρου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα υπέρυθρης θέρμανσης έως 35% χαμηλότερης εγκατεστημένης ισχύος από ένα κοινό σύστημα θέρμανσης που ζεσταίνει άμεσα τον αέρα (καυστήρες καλοριφέρ, αερόθερμα, air conditions κτλ).

Αυτός είναι κυριότερος λόγος που τα συστήματα υπέρυθρης θέρμανσης είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης, διαμορφώνουν πραγματικά ζεστούς χώρους χρησιμοποιώντας λιγότερη θερμική ισχύ, γι’αυτο και το περιβάλλον δεν κρυώνει αμέσως μόλις σταματήσει να λειτουργεί η θέρμανση, όπως συμβαίνει με τα κοινά συστήματα θέρμανσης αέρα.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

espa-covid
espa-covid
espa-covid